A rendkívüli helyzethez való alkalmazkodás élelmiszerbiztonsági szempontból

A cikk lényege: A rendkívüli intézkedések által megváltozott az élelmiszeres vállalkozók tevékenysége. Több új tevékenység kerül bevezetésre.

A rendkívüli intézkedések által megváltozott az élelmiszeres vállalkozók tevékenysége.

Több új tevékenység kerül bevezetésre

  • Étel kiszállítás
  • Ételhordós adagolás
  • Kereskedelmi tevékenység keretein belül élelmiszer kiszállítás

Ezekhez a tevékenységekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági előírásokkal foglalkozok ebben az írásomban.

Sok vendéglátó egység végez kiszállítást jelen helyzetben.

A kiszállítás is csak megfelelő higiéniai feltételek mellett biztosítható

Amennyiben egyszer használatos műanyag eszközöket használunk

Amennyiben egyszer használatos műanyag eszközöket használunk az ételek tálalásához, akkor minden esetben élelmiszer tárolásra alkalmasnak kell lennie. Specifikációval kell rendelkezzen, vagy minden esetben az adott eszközön a megfelelő jellel ellátott legyen. Mivel általában forró ételt tesznek bele érdemes ellenőrizni, hogy hogyan viselkedik a műanyag, illetve van e erre vonatkozó utasítás.

A kiszállítás során a fogyasztókat tájékoztatni kell

A kiszállítás során a fogyasztókat tájékoztatni kell az étel kezelésére vonatkozóan. Egy meleg étel elkészültétől számítva 3 órán át tárolható melegen tartás nélkül. Ebben az esetben mindig újra kell hőkezelni az ételt. Érdemes a következőkről tájékoztatni a fogyasztót: az ételt fogyasztás előtt melegítse meg, amennyiben nem fogyasztja el hűtőben tárolja. A készített ételeink aznap fogyaszthatók.

Allergének az ételekben

A fogyasztókat tudni kell tájékoztatni az ételek allergén tartalmáról. Ez történhet szóban és írásban. Kiszállítás esetén tájékoztatni lehet a fogyasztót a szórólapon, honlapon, vagy rendelés leadásakor szóban.

Ételhordós étel tálalás

A külső ételhordókat nem lehet a konyhára bevinni, erre különösen ügyelni kell. Tálalás csak erre kijelölt helyen történhet a kijelölt időben. Amennyiben a vendéglátó vagy közétkeztető egységben csere ételhordót alkalmaznak, abban az esetben a mosogatáson van a hangsúly. Minden esetben elkülönítve kell mosogatni ezeket az eszközöket fertőtlenítőszer használatával.

Kereskedelmi egység kiszállítása

Elsősorban fontos, hogy a hűtést igénylő termékek szállítása során is biztosítani kell a hőntartást. Érdemes hőntartó dobozt beszerezni.

Fontos a szakosított szállítás is. Érdemes külön tenni a tisztítószereket az élelmiszerektől, illetve a földes árut is, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést. Szállítás során is be kell tartani a szakosítottság szabályait.

A lédig termékek esetében, mint a pékáruk ebben az esetben is tudni kell tájékoztatni a fogyasztót az allergén tartalomról.

Higiéniai előírások

Szállító jármű, vagy szállítóeszköz takarítása: fertőtlenítőszeres takarítást minden esetben el kell végezni.

Kereskedelemben nagyon fontos a lédig termékek cseppfertőzéstől való védelme. Ez mindig is kiemelt fontosságú, de jelen helyzetben még komolyabban át kell gondolni, hogy a kihelyezett lédig pékárut hogyan tudjuk védeni a cseppfertőzés ellen. Célszerű átgondolni, hogy jelen helyzetben hogyan lehet megoldani, hogy ne önkiszolgálással értékesítsük azokat.

Általános higiéniai előírások

Nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniai utasításban leírtakra. Érdemes a takarítási feladatokat sűrűbben elvégezni.

Takarítás és mosogatás során be kell tartani az adott tisztító- és mosogatószer koncentrációjára és behatási idejére vonatkozó utasításokat.

Személyi higiénia

Minden esetben használjuk a kézfertőtlenítőt a megfelelő koncentrációban és behatási idővel. A kézfertőtlenítők behatási ideje általában fél – egy perc. A személyi higiéniai utasításban leírtakat maradéktalanul tartsuk be. Érdemes rendkívüli oktatásokat tartani, akár oktatási anyagon keresztül is.

A munkavállalók számára kiemelt fontosságú a kézkrém biztosítása is (munkavédelmi előírás), hogy a bőr hidratáltságát visszaállítsuk.

Gumikesztyű használata

Az egyszer használatos gumikesztyűk használata a jelen helyzetben nagyon fontos, de érdemes átgondolni, hogy hogyan használjuk helyesen:

Az egyszer használatos gumikesztyűk használata csak akkor hatékony, ha sűrűn cseréljük azokat. Például pénzkezelés során mennyire hatékony, ha órákig ugyanazt a kesztyűt használjuk? Minden esetben érdemes átgondolni, hogy mi a jó megoldás gumikesztyű használata során. Hogyan tudjuk azt tisztán tartani, milyen sűrűn kell cserélni.

Amennyiben a kiszállítással, élelmiszerbiztonsággal, illetve élelmiszerhigiéniával, HACCP-vel kapcsolatban felmerültek kérdéseik, kérem keressenek valamely elérhetőségemen.

 

Kérdése van?

Hívjon bizalommal és tegye fel kérdéseit most díjmentesen:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn: 06-70/318-8711

Create 2002 Kft.

Vezető tanácsadó, HACCP auditor