HACCP jelentése – Mi az a HACCP és kinek kötelező?

A HACCP története és jelentése

Ezen az oldalon a HACCP történetéről, kialakulásáról és jelentéséről olvashat hasznos információkat. Szeretnénk, hogy minél tisztább képet kapjon a HACCP rendszer működéséről és annak fontosságáról.

Mit jelent a HACCP?

HACCP jelentése

A HACCP egy mozaikszó, a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből áll össze: Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok).

A HACCP rendszer célja az élelmiszerbiztonság elérése, ami Magyarországon hatóságilag ellenőrzött.

HACCP fogalma:

A HACCP egy mozaik szó: Hazard Analysis Critical Control Point. Magyar fordításban Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontokon.

Vendéglátás haccp kiépítés

HACCP kiépítés

Ismerje meg HACCP rendszer kiépítés és HACCP kézikönyv készítés szolgáltatásunkat részletesebben.

HACCP felülvizsgálat

Nézze meg, hogy mikor van szüksége HACCP felülvizsgálatra és segítünk a feladat elvégzésében.

A HACCP rövid története

Önnek, mint élelmiszeres vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését, és annak dokumentációjának naprakész pontos vezetését.

Eredetileg a NASA-hoz, azaz az űrtechnikához kapcsolódik. Először itt foglalkoztak kiemelt fontossággal az élelmiszerek biztonságos szállításával, tárolásával és felhasználásával. Később a szakértők rájöttek, hogy kitűnően alkalmazható az élelmiszerlánc többi területén is a rendszer.

Ma már egy nemzetközileg elfogadott élelmiszer-biztonsági rendszerré vált, ami hazánkban is egy kiemelt ellenőrzési terület a Hatóságok részéről.

A HACCP egy minőségbiztosítási rendszer a „termőföldtől az asztalig”, amely biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok nyomon követhetőségét.

A HACCP rendszerben kiemelten fontos a fogyasztó (vásárló). Ennek megfelelően nem csak a végterméket kell vizsgálni, hanem a teljes élelmiszer (előállítási) láncot.

Árak: HACCP és egyéb szolgáltatásaink

Nézze meg, hogy mennyibe kerül a HACCP kiépítés. Tekintse meg aktuális árlistánkat és egyéb szolgáltatásainkat. Ezt követően pedig vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen árajánlatot!

HACCP jelentése és bevezető információk

Önnek, mint élelmiszeres vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését, és annak dokumentációjának naprakész pontos vezetését.

Célja, hogy a vállalkozások élelmiszeripari termékei semmilyen módon, ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak, ezzel védve mindkét fél érdekeit. A többi európai országhoz hasonlóan nálunk is mind a fogyasztó, mind a vállalkozó érdekeit védi a HACCP.

A HACCP rendszerrel azokra a kockázatokra fókuszálnak, amelyek befolyásolják az élelmiszer-biztonságot. Ezáltal azonosíthatják és szabályozhatják az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős folyamatokat.

A HACCP az alábbi területekkel foglalkozik:

 • Beszerzés: alap- és segédanyag, adalékok, víz, takarmány minősége, állapota;
 • Munkaeszközök, munkaterület: tisztíthatóságuk, környezet-menedzsment;
 • Munkaerő: kézmosás, WC-k, személyi higiéne, a személyzet egészségi állapota, munka- és védőruházat;
 • Műveletek: technológia, hűtés. hőkezelés, megmunkálás, tisztítás–fertőtlenítés;
 • Megőrzés: megfelelő feliratozás, kártevők, utószennyeződés kizárása, kiszerelés, tárolás, forgalmazás.

Ki minősül élelmiszeres vállalkozásnak és kire vonatkozik a HACCP?

Az élelmiszeres vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését, és annak dokumentációjának naprakész, pontos vezetését.

Kire vonatkozik a HACCP előírás? Milyen vállalkozásokat és tevékenységeket érint a jogszabály?

"Élelmiszeres" vállalkozások példákkal:

Élelmiszer kereskedők: boltok, nagy- és kiskereskedések, húsboltok, zöldségesek, vegyesboltok

Vendéglátó és élelmiszeripari egységek: büfék, éttermek, pizzázó, mozgó büfékocsik, italboltok, kocsmák, közétkeztetők és üzemi konyhák, fagylaltozó és cukrászda, pékség

Üzemek: minden élelmiszer gyártással és csomagolással foglalkozó vállalkozás

Mikor lehet szüksége HACCP rendszerre?

Az alábbi esetekben Önnek is szüksége van HACCP rendszerre

Amikor bármilyen élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozást indít és üzemeltet valaki (üzletet vagy üzemet nyitnak és élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet végez – ide tartozik az élelmiszerbolt, étterem, élelmiszer gyártó és feldolgozó üzemek) akkor meg kell felelni az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályoknak.

A HACCP rendszer kiépítése szakértő által egy HACCP kézikönyvben kerül rögzítésre. Ennek a dokumentációnak az előírásait az vállalkozónak maradéktalanul be kell tartania a működés és üzemelés során.

Az alábbi pontok közül bármelyik is igaz Önre, jó helyen jár! HACCP-vel kapcsolatos dokumentációs kötelezettségeket megoldjuk Önnek!

Igaz Önre valamelyik pont? Ellenőrizze le:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Havonta maximum 1-2 alkalommal küldünk Önnek hasznos szakmai leveleket e-mail formátumban. Iratkozzon fel, így rendszeresen tájékozódhat a szakmai fejleményekről, előírásokról és jogszabályi változásokról.

Legyen Ön is rendszeres olvasónk, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kattintson a gombra és a megnyíló oldalon töltse ki a feliratkozási űrlapot. Hasznos tartalmakat küldünk!

Mit tartalmaz a HACCP és hogyan kell elkészíteni?

A HACCP rendszer főbb tartalma és pontjai:

 • Alapadatok: az üzemeltető és az egység adatait
 • Forgalmazott és/vagy előállított termékek meghatározása: termékleírás, technológiai leírás
 • Folyamatábrák: a kereskedelmi és/vagy az előállítási folyamat meghatározása (pl. az anyagmozgatási és technológiai rajz, bejövő és kimenő anyagokra és a tárolási előírásokra).
 • Kritikus Szabályozási Pontok: azaz a “CCP pontok” meghatározása döntési fa alapján, veszélyelemzés, kritikus határértékek meghatározása
 • Kritikus Szabályozási Pontok: azaz a “CCP pontok” felügyelete (szabályozás, ellenőrzés gyakorisága, helye, felelőse)
 • Higiéniai szabályzatban kerül meghatározásra a személyi higiénia (pl. a munkaruházat, WC használat, kézmosás) és a környezeti higiénia (pl. a takarítás, mosogatás, rágcsáló és rovarírtás)
 • Vízhasználat és hulladék szabályozás: a vízhigiénia, a hulladék kezelése és ártalmatlanítás, göngyölegtárolás leszabályozása
 • HACCP naplók: az élelmiszerbiztonság fenntartásához szükséges rendszeresen elvégzendő feladatokat
 • HACCP kézikönyvben foglaltakat a munkavállalókkal is meg kell ismertetni a kötelező élelmiszerhigiéniai oktatás keretében
 • Nyomonkövetés és önellenőrzés

Naprakészen tartás, dokumentációk vezetése és a HACCP rendszer felülvizsgálata

HACCP rendszer felülvizsgálat

Egységének van HACCP dokumentációja, de több évvel ezelőtt készült, más nevére szól, vagy már más a termékkör?

A jogszabály szerint „rendszeresen” kell frissíteni a HACCP rendszert, ezáltal a kézikönyvet is. A rendszeresség nincsen meghatározva, de egy-két évente fontos akkor is át kell nézni, ha nem történt a vállalkozás működésében semmilyen változás.

A frissítés egyik oka lehet a jogszabályok változása. A másik oka, a vállalkozás működésében történő változás lehet, például a termékek és a kínálat változása, technológiaváltás, üzemeltető és felelős személyi változása.

Hogyan fogjuk aktualizálni a HACCP dokumentációkat?

Miért kell HACCP szakértő segítségét kérni?

Kérdése van?
Hívja fel vezető HACCP tanácsadónkat és tegye fel kérdéseit most díjmentesen:

Cégünk a Create 2002 Kft. már több, mint 20 éve az élelmiszeres vállalkozók elkötelezett tanácsadója!

Keressen minket bizalommal és tegye fel a felmerült kérdéseit, észrevételeit. Amennyiben vállalkozásához szüksége van egy HACCP szakértőre a dokumentációk elkészítésében, akkor kérjen tőlünk árajánlatot.

Miről érdemes beszélni? Az üzlet kialakítása és megfeleltetése az aktuális jogi előírásoknak, a termékek forgalmazásával kapcsolatos kérdések, mi az üzlet engedélyeztetésének a folyamata, mire figyeljen az ellenőrzés során, élelmiszer biztonság és konyha technológiái kérdések,higiéniai feltételek, elvárások, kötelező dokumentációk elkészítése, stb.

Nagygyörgyné Bartók Adrienn

Vezető tanácsadó, HACCP auditor, szaktanácsadó
Create 2002 Kft.

Miért kell HACCP szakértőt keresnie?

Az interneten keresztül bárki találhat “sablonokat”, azonban nagyon fontos tudni, hogy ezek az előírásoknak nem megfelelőek!

Ennek oka, hogy kézikönyvet csak szakirányú végzettséggel rendelkező személy készíthet. Ilyen szakirányú végzettség például a HACCP rendszergazda vagy a HACCP auditor.

Az alábbi esetekben Önnek is szüksége van HACCP szakértőre:

Önnek egy megbízható HACCP tanácsadóra van szüksége:

Továbbá fontos szempont, hogy a HACCP szakértő gyakorlott legyen, aki régóta jelen van a piacon. A jogi változások folyamatos figyelemmel kísérése alapvető elvárás egy ilyen szakértőtől.

Keressen olyan tanácsadót, aki a munkájára garanciát is vállal és folyamatosan tájékoztatja az aktuális változásokról.

Mi segítséget nyújtunk telefonon vagy helyszíni tanácsadással, a HACCP rendszer kiépítésében és a szükséges dokumentációk elkészítésében. Mindezt garanciával!

Segítünk Önnek a megfelelésben és elkészítjük a HACCP dokumentációkat!

HACCP rendszer kiépítés és Hatósági megfelelés

Egysége jelenleg nem rendelkezik HACCP dokumentációval? Nincsen még HACCP kézikönyve? Akkor Önnek keresnie kell egy szakértőt, mert HACCP rendszer kiépítésre van szüksége!

Hogyan segítünk Önnek a Hatósági megfelelésben?

Országosan dolgozunk, munkánkra 100% megfelelési garanciát vállalunk, ami azt jelenti, hogy Hatósági kifogás esetén javítjuk az általunk elkészített dokumentációt. Ha szükséges, akkor a Hatósággal is konzultálunk!

Országosan dolgozunk

Szegedről indulunk, de elmegyünk Önhöz az ország bármely pontjára, hogy segíteni tudjuk a vállalkozását profi szakmai munkánkkal és tanácsainkkal.

HACCP térkép országos szolgáltatás

Időpont egyeztetés:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn

Vezető tanácsadó, HACCP auditor, szaktanácsadó
Create 2002 Kft.

Miért válasszon bennünket?

Azért, mert amit keres nálunk megtalálja! Egy érthető, gyakorlatias, és egységére szabott HACCP dokumentációt és komplex szolgáltatásokat nyújtunk, ami a Hatóságnak megfelel!

Komplex szolgáltatások

Teljeskörű szolgáltatást biztosítunk induló és már működő vállalkozásának.

20 év szakmai tapasztalat

Megbízható szakmai tapasztalattal segítjük Önt és vállalkozását.

Megfelelési garancát adunk

Hatósági reklamáció esetén, adott időszakban ingyenesen elvégezzük a kért módosítást.

Szakmai tanácsot adunk

Folyamatosan számíthat ránk, ha felmerült egy kérdése – mi segítünk!

Rövid határidővel dolgozunk

Munkánkat precízen és pontos határidővel készítjük el.

Országosan dolgozunk

Elmegyünk Önhöz az ország bármely pontjára, hogy segíteni tudjunk és Ön is elégedett ügyfelünk legyen.
0 +

Ügyféllel dolgoztunk

Munkáinkat a lehető legnagyobb odafigyeléssel, pontossággal készítjük el.

0 év

Szakmai tapasztalat

Nézze meg kedvező árainkat és kérjen tőlünk árajánlatot. Hívjon minket bizalommal!

CREATE 2002 Kft. – az élelmiszeres vállalkozók tanácsadója.

Keressen minket bizalommal és tegye fel nekünk kérdéseit!

Mi vagyunk az Ön HACCP szakértője...

Több, mint 20 éve segítjük tanácsainkkal az élelmiszeres vállalkozókat. Ez idő alatt több ezer HACCP rendszert építettünk ki.

Ügyfeleink között megtalálhatóak a kis zöldségestől kezdve, a olajsajtoló üzemen át, az országos lefedettségű élelmiszerláncokig mindenféle tevékenységű vállalkozás.

Mi már a kezdeti szakaszban is Ön mellett állunk, hogy az álomból valóság legyen.

Sajnos sok tanácsadó van a piacon, de a legtöbbjük 1-2 év után eltűnik és hiába hívják az emberek, már nem lesznek elérhetőek.

Megbízhatóságunkra bizonyíték, hogy cégünk 20 éve működik, mint a piacvezető tanácsadócég, ugyanazzal a profillal, így ügyfeleink biztosan számíthatnak ránk.

Büszkén mondhatjuk, hogy ügyfeleink több, mint 70%-a visszatérő, felülvizsgálatkor is minket választanak!

Create 2002 Kft. – az élelmiszeres vállalkozások tanácsadója

100%

Megbízhatóság

Rendelje meg szolgáltatásunkat
vezető HACCP tanácsadónknál

Hívjon minket bizalommal és tegye fel a kérdéseit
vagy kérjen tőlünk ajánlatot.

Nagygyörgyné Bartók Adrienn

Vezető tanácsadó, HACCP auditor, szaktanácsadó
Create 2002 Kft.

Amit cserébe garantálunk Önnek, ha minket választ:

RÓKA DALMA

ALBA SZENDVICS ÉS HIDEGTÁL

“Kedves Adrienn és Melinda! Köszönjük szépen munkájukat, és a sok jó tanácsot. A mai nappal megkaptuk az engedélyt. Mi is és a NÉBIH is nagyon meg volt elégedve mindennel. Kérjük Önöket, hogy a jövőben is, ha a működésünket érő változás, új rendelet lépne életbe…, legyenek kedvesek tájékoztatni. Még egyszer köszönünk mindent, további sikeres együttműködést és sok sikert kívánunk!”