HACCP rendszer általános tájékoztató

A cikk lényege: Ebben a cikkben HACCP előírásokról írok röviden. A jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését és naprakész vezetését.

Vannak olyan témák, amit érdemes újra és újra elővenni, ilyen a HACCP-ről szóló legfontosabb előírások is. Elképzelhető, hogy ez Önnek már nem újdonság, de ha csak egy gondolatot vagy ötletet meg tud ragadni, akkor már érdemes volt elolvasni.

Ebben a cikkben HACCP előírásokról írok röviden.

Önnek, mint élelmiszeres vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését, és annak dokumentációjának naprakész pontos vezetését.

Célja, hogy a vállalkozások élelmiszeripari termékei semmilyen módon, ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak, ezzel védve mindkét fél érdekeit.

A többi európai országhoz hasonlóan nálunk is mind a fogyasztó, mind a vállalkozó érdekeit védi a HACCP.

A HACCP rendszerrel azokra a kockázatokra fókuszálnak, amelyek befolyásolják az élelmiszer-biztonságot. Ezáltal azonosíthatják és szabályozhatják az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős folyamatokat. A HACCP része a nyomon követés és az önellenőrzés is.

Ki minősül “Élelmiszeres vállalkozónak”?

  • Feldolgozó
  • Élelmiszeripari üzem
  • Élelmiszer nagykereskedelem
  • Élelmiszer kiskereskedelem
  • Vendéglátás
  • Büfé szolgáltatás
  • Közétkeztetés

Mikor lehet szüksége HACCP tanácsadóra?

1.) Ha Ön tervezi egy élelmiszerrel kapcsolatos egység megnyitását vagy már meg is valósította, de még nincs HACCP kézikönyve

2.) Rendelkezik ilyen dokumentációval, de már nem aktuális, akár évek óta nem volt felülvizsgálat

3.) Hatóság kötelezte a HACCP dokumentáció elkészítésére!

Fontos tudni:

Egy jól elkészített HACCP kézikönyv dokumentációja napi néhány percet vesz csak igénybe és nem akadályozza a cég működését, éppen ellenkezőleg, elősegíti, gördülékenyebbé teszi a munkát.

Hogyan oldjuk meg HACCP rendszerrel kapcsolatos (HACCP készítés, felülvizsgálat) kérdéseit?

  • kérdéseire megkapja a választ, kérdezzen bátran; mit, miért, hogyan – mi segítünk
  • tájékoztatjuk a törvényi előírásokról és Hatósági elvárásokról
  • felkészítjük a Hatósági ellenőrzésekre
  • felmérjük a technológiát, elkészítjük a termékleírást
  • megcsináljuk az alaprajzot
  • kijelöljük azokat a bizonyos kritikus pontokat
  • elkészítjük Önnek a HACCP kézikönyvet, a Takarítási-, Mosogatási- és Kézmosási Tervet (a nyomtatványok a HACCP kézikönyv részei, mint például: takarítási napló nyomtatvány és egyéb haccp nyomtatványok)
  • telefonon, e-mail-ben bármikor felveheti velünk a kapcsolatot, ha kérdése van vagy elakadt

HACCP rendszer kiépítéséről szóló leírásunkat ide kattintva találja:

https://www.haccprendszerkiepites.hu/haccp-kiepites/

HACCP felülvizsgálattal kapcsolatos írásunkat pedig itt éri el:

https://www.haccprendszerkiepites.hu/haccp-felulvizsgalat/

 

Kérdése van HACCP témában?

Hívjon bizalommal és tegye fel kérdéseit most díjmentesen:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn: 06-70/318-8711

Create 2002 Kft.

Vezető tanácsadó, HACCP auditor

Mobil: +36 70 318 8711