Kötelező regisztráció hulladékelszállításra

A cikk lényege: Minden élelmiszeres vállalkozás, közétkeztető, akiknek keletkezik állati eredetű mellékterméke vagy használt sütőzsiradéka regisztrálnia kell a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. rendszerében szerződéskötés céljából 2023. április 30-ig.

Elsősorban ez a tájékoztatás az élelmiszeres vállalkozásoknak szól, de a többi gazdasági szereplőt is érinti.

Minden élelmiszeres vállalkozás, közétkeztető, akiknek keletkezik állati eredetű mellékterméke vagy használt sütőzsiradéka regisztrálnia kell a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. rendszerében szerződéskötés céljából április 30-ig. Aki még nem regisztrált, az most is megteheti. A lényeg, hogy július 1-ig érvényes szerződéssel kell rendelkezni.

A teljes lista azon gazdasági szervezetek számára, ahol keletkezik a lent felsorolt hulladékfajták valamelyike, regisztrálnia kell:

  • Csomagolóanyagok (pl: papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyag)
  • Elektromos és elektronikai berendezések
  • Elemek, akkumulátorok
  • Hulladékká vált gépjárművek és alkatrészeik
  • Gumiabroncs
  • Reklámhordozó és irodai papír
  • Használt sütőolaj
  • Biológiailag lebomló hulladék
  • A hulladékelszállítási tevékenységet július 1-én kezdi meg a cég.

Eddig az időpontig lesznek érvényben a jelenleg érvényes hulladék elszállítási szerződések más szolgálttó cégekkel.

A fenti lista alapján szinte minden vállalkozásnak kell szerződést kötni, még egy irodának is.

Változott a Legionella kockázatelemzés elkészítésére kötelezettek köre is!

A Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítmények köre változott:

Fokozott kockázatú létesítmények:

  • Egészségügyi Intézmények (az egészségügyi szolgáltatók, háziorvosi rendelők nem tartoznak ebbe a kategóriába)
  • Szociális intézmények (kivéve a bölcsődék)
  • Szálláshelyek (kivéve magán- és falusi szálláshelyek)
  • Sportközpontok
  • Büntetés- végrehajtási intézetek
  • Legionella kockázatelemzést kell készíteni minden munkahelynek, ahol használnak melegvizet, zuhanyzót vagy van aerosol képződés (pl. sterimob).

Kockázatelemzés alapján meg kell állapítani, hogy az expozíció milyen mértékű és aszerint kell az önellenőrzést kidolgozni. Általánosságban az alacsonyabb kockázatú létesítmények esetében nincs szükség víz vizsgálatra.

 Kérdése van? HACCP rendszerre van szüksége? 

Hívjon bizalommal és tegye fel kérdéseit most díjmentesen!

Nagygyörgyné Bartók Adrienn: 06-70/318-8711

Fő profilunk a HACCP rendszerek kiépítése, felülvizsgálata és az élelmiszer-higiéniához kapcsolódó dolgozói oktatások megtartása. Emellett cégünk munkavédelmi dokumentációk és munkavédelmi oktatások megtartásában is több éves gyakorlattal rendelkezik.