Munkavédelmi dokumentáció a mikro- és kisvállalkozások életében

A cikk lényege: Szó lesz arról, hogy milyen munkavédelmi dokumentációk vannak, és mely munkáltatókra vonatkoznak ezek az előírások.

Mostani írásomban a munkavédelmi dokumentáció témájával és meglétével foglalkozom. Szó lesz arról, hogy milyen munkavédelmi dokumentációk vannak, és mely munkáltatókra vonatkoznak ezek az előírások.

Minden vállalkozásnak, aki már 1 főt vagy akár alkalmi munkavállalót foglalkoztat rendelkeznie kell munkavédelmi dokumentációval.

Mi az a munkavédelmi dokumentáció és mire van szüksége?

Számos előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy vállalkozás, egy munkahely megfeleljen a biztonságos munkavégzés kritériumainak és a munkavállaló egészségét ne veszélyeztessük munkavégzés közben.

Ezek betartása jelentős költségeket róhat a vállalkozásokra, de még mindig olcsóbb megfelelni az előírásoknak, mint büntetést fizetni, vagy ha a munkavállaló balesetet szenvedett, akkor annak a költségeit fedezni.

Munkavédelmi kockázatelemzés

Minden munkahelynek rendelkeznie kell kockázatelemzéssel a munkahely adottságai alapján és a kialakított munkakörök szerint.

A munkavédelmi szakembernek ki kell elemeznie, hogy az adott munkahelyen az adott munkakörben milyen veszélyek érhetik a munkavállalót. A hibákra és a hiányosságokra fel kell hívni a munkáltató figyelmét. Ezeket a hibákat javítani, a hiányosságokat pótolni kell.

A munkavédelmi kockázatelemzés 3 évig érvényes.

Többet szeretne tudni erről a témáról? Kattintson ide!

Egyéni védőeszköz juttatás rendje

Ebben a szabályzatban meg kell határozni a munkahelyen lévő munkakörök alapján, hogy az adott munkakör ellátásához milyen védőeszközökre van szükség, annak érdekében, hogy a Munkavállaló a lehető legkisebb veszélynek legyen kitéve.

További részleteket az Egyéni védőeszközökről itt olvashat.

Orvosi vizsgálatok rendje

Ebben a szabályzatban kell meghatározni az alkalmassági orvosi vizsgálatok irányát és a vizsgálatok szabályozását. Fontos kiemelni a Járványügyi érdekből kiemelt munkaköröket.

Orvosi vizsgálatok fajtái:

  • Előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat
  • Soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálat
  • Munkakörnek megfelelő időszakos (rendszeres) orvosi vizsgálat

Orvosi vizsgálatok szabályzatról ide kattintva kaphat több információt.

Kémiai kockázatelemzés

A kémiai kockázatelemzést akkor kell elvégezni, ha egy vállalkozás veszélyes anyagokkal dolgozik, vagy veszélyes anyagokat forgalmaz.

Mik lehetnek ezek a veszélyes anyagok? Például a tisztítószerek.

A legegyszerűbb háztartásokban is használt mosogatószer is veszélyesnek számít, mivel a címkéjén veszélyjelet tüntetett fel a gyártó. Ezen szerek munkahelyen való használata esetén is szükséges a Kémiai kockázatelemzés elvégzése. A dokumentumban kielemzésre kerülnek a veszélyes szerek és a munkavállalókra gyakorolt esetleges hatása.

Ez a dokumentum, amennyiben nincs ezzel összefüggő változás, 3 évig érvényes.

A kémiai kockázatelemzést elsősorban az ÁNTSZ ellenőrzi.

Az ÁNTSZ felé nem elég a Kémiai kockázatelemzést elkészíttetni, hanem bejelentést is kell tenni a veszélyes anyagok felhasználásáról, forgalmazásáról. A bejelentés eljárási díj köteles, amit az ÁNTSZ felé kell megfizetni.

A bejelentést online felületen keresztül lehet megtenni.

A Kémiai kockázatelemzés fontos része még , hogy a veszélyes szerek Biztonsági adatlapjai nyomtatott vagy elektronikus formában a helyszínen rendelkezésre álljanak.

Kémiai kockázatelemzés részleteihez kattintson ide

Munkavédelmi oktatás és Tűzvédelmi oktatás

A Munkavállalókat munkába állás előtt munka- és tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni. Ezt követően évente vagy munkakör változás esetén kell ilyen oktatáson részt venni.

Az oktatásról weboldalunkon további információt kaphat

Az oktatás biztosítása történhet:

  • Munkavédelmi szakember által megtartott oktatáson való részvétellel
  • Szakember által a munkahelyre szabott Munka- és Tűzvédelmi oktatási anyag használatával.

A Munka- és Tűzvédelmi oktatás tényét igazolni kell oktatási naplóban, illetve érdemes valamilyen számonkérési formában meggyőződni a munkavállalók tudásáról, pl.: teszt kitöltése.

Kérdése van munkavédelmi dokumentáció témakörben?

Amennyiben ezekkel a dokumentumokkal kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérem keressen valamely elérhetőségünkön.

Hívjon bizalommal és tegye fel kérdéseit most díjmentesen:

Nagygyörgyné Bartók Adrienn: 06-70/318-8711